tisdag 31 juli 2012

Poffismen - mitt parti

Hur borde världen se ut? Vad är utopin. Jo det är nog de flesta överens om; ingen fattigdom, ekosystem i balans, en välmående jord, ekonomiska system som fungerar och mat och rent vatten till alla.

Varför är det ingen politiker som pratar om detta? Varför fortsätter vi "låtsas" som om jordens resurser är oändliga. En ekonomi kan ju inte bara växa, växa , växa i all oändlighet.

Vi behöver ett samfund som ser den större bilden, som vågar tänka och agera radikalt och för jordens och allas bästa. FN räcker inte. Nationella politiker tänker för kortsiktigt.

Ingen politiker vågar ta upp att dagens system inte är hållbart. Det är tabu att inte sätta ekonomiska intressen först. Men det är ju verkligen att bita sig själv i svansen! Ekonomin är ju inte välmående om inte jordens resurser tas om hand på ett hållbart sätt. Det är ju resurserna som är grunden för ekonomin och inte tvärt om.

Hur gör man om ett helt ekonomiskt system?!

Jag tror att samhället inte behöver bli fattigare för att konsumera mindre. Vi måste sälja mer tjänster istället för prylar, byteshandel? Och hållbarhetstänk i allt. Teknik kan lösa en stor del; se bara Solvatten, vilken briljant uppfinning som ger människor så mycket.

Om människor har rent vatten kommer så mycket annat på köpet. Flera familjer som jag träffat som har Solvatten upplever tex att flickor (framför allt) nu kan gå i skolan (istället för att vara sjuka eller hjälpa till hemma). Där har vi nyckeln till mycket!

Jag hoppas verkligen att man inte fortsätter blunda för det här. Det är ju bråttom! Sluta prata börja agera.

Rapport från Hälsingland!

Första dagen i Järvsö Bike Park var händelserik men slutade tyvärr med sjukskrivning för Robbin som oturligt fick en spricka i handleden och tvingades till gipsning efter en vurpa. Det konstaterades även att han skulle få en OBS-plats över natten för säkerhetsskull. Att slå i skallen kan ju faktiskt vara skadligt. (Robbin mår bra!)

Efter dagens sjukhus-siteseeing på Hälsninglands finest, Ljusdals sjukhus och Hudiksvalls sjukhus behövde jag stilla min abstinens och kollade upp något som kunde bjuda på lite action. Jag körde mot Hornslandet och Kuggören efter ett tips om att det kan finnas klättring där ute. Väl framme hittar jag en mysig liten fiskarby och mellan rökerierna precis vid stranden fanns det precis som utlovat fantastiskt fin sten. Dagen avslutades alltså rätt bra trotts allt, fin boulderng, jordgubbar till middag och ett sent bad i solnedgången.




MTB upp och ner på Blacksåsen
Idag tog jag en tur i Blacksåsen Naturreservat väster om Hudiksvall. Det var en fin belöning som väntade på toppen. Utsikten och nedfärden  var fantastiskt.

måndag 30 juli 2012

Har hundar humor?

Är det jag som förmännskligar Tuva eller har hon humor?! Tex när hon går i vattnet, springer en rajd på stranden och sedan lägger sig på en när man ligger och solar. Hon rullar, nöffar som en gris och knuffar så att jag e tvungen att ta spjärn för att inte ramla. Hon viftar på svansen. Tänker hundar så? Ibland tror jag hon har humor.

Föresten, vilken otroligt bra "strategi" hundar har haft evolutionärt (i alla fall i Sverige)! Får maten serverad, husrum med alla bekvämligheter och kärlek. De timmar som inte spenderas ute sniffandes spenderas därför för det mesta sovandes. Gärna på en kudde med filtar och fårskinn.

De har också utvecklat en speciell blick; köttbulleblicken. Lägg huvudet lite på sne, ta fram öronen och se fruktansvärt ledsen ut och du får vilken godsak som helst.

Så smart! Inte bara människas bästa vän utan även en perfekt match överlevnads-strategiskt tillsammans. Älskade hund!

Middag för en

Det va ett faktum... 1 kg köttfärs va tinad och skulle antingen tillagas eller slängas. Det senare är inte ett alternativ.

Trots min ensamhet och trötthet slog jag slag i saken och ställde mig vid spisen med ett hål i magen av hunger. Vad göra!? Något snabbt, enkelt och gott.

Resultatet; biffar på ekologiskt kött från granngården med tapernad och soltorkade tomater, potatis från trädgårdslandet, morötter från ståndet vid vägen och diverse kryddor. Ofta är det enkla också det godaste!

Med "babywatchen", sommarprat i telefonen och ett ljus på bordet njuter jag ensam av min utsökta middag :-)

fredag 27 juli 2012

Semester? Jobba kan man göra ändå!

Semester? Jobba kan man göra ändå och så länge man får stå i solen och njuta medan ett nytt bord tar form är livet underbart.

Nu ska jag plocka ihop verktygen för idag och börja packa för den kommande resan norrut. 1 vecka cykel&klättring och 1 vecka fjällvandring&fiske med familjen.


måndag 23 juli 2012

Mathilda Juni Felix

15 Juli fick Mathilda sitt namn hemma på altanen.

Fina presenter

En hel del fika blev det.
Tack alla som kom och uppvaktade Mathilda på hennes namnkalas. Framförallt till alla som hjälpte till med förberedelserna. Utan er skulle inte mycket i Felixarnas liv fungera :-)

Vi hade ju beställt sol och värme till den 15 Juni men tyvärr ville vädret annorlunda. Varmt blev det ju i för sig... Inne i huset! På morgonen fick vi planera trädgårdkalaset till ett kalas inne istället. Inte lätt när det kom närmare 80 personer. Men det gick! Kul att så många ville dela denna dag med oss mitt i semestertider och allt.








Semesterpixlar

Lite dåligt med uppdateringar senaste tiden. Har lagt undan kameran och bara njutit av semester och stunden istället. Ibland behöver man semester även från telefonen.

Har haft underbara dagar med bastu, tennis, klättring, svampplockning, cykling, fiske, blåbär, målning, bad, sol och kortspel varje kväll. Helt enkelt ingen brist på aktiviteter!

Packat och klart!

Ornöfärjan
Promenad på Telegrafberget

Surdegsbröd

Surdegsbröd

Sofie i blåbärsskogen

Johanna målar om foder

Tuva och Mathilda kollar på Tennis

Blåbär

Kortspel hela natten

Godmorgon! Vad ska vi göra idag?

Robbin klättrar Twist & Turn på Telegrafberget

Jag klättrar Twist & Turn på Telegrafberget


Kvällspromenad



tisdag 17 juli 2012

Lite nött & använt

I vårt 160 kvadratmeter stora hus har vi inte en möbel som vi har köpt förutom soffan. Allt har vi ärvt, fått eller hittat på någon vind. Perfekt tycker jag! Billigare, snyggare och mer personligt.

Ett hem med bara nya möbler känns så tråkigt och opersonligt. Som från en inredningstidning eller miokatalog.

Det mesta blir snyggt med lite målarfärg och uppfräschning. Mormors gamla sekretär tex. Den målade jag i en mint grön/blå färg och står i Mathildas rum. Med en massa gamla grejer hemma kan det ju lätt kännas lite loppis eller antikrunda men med målarfärg får man en röd tråd och kommer ifrån det spretiga tycker jag.

Skorna som står på sekretären hade jag när jag va liten.

lördag 14 juli 2012

Bästisar

Äntligen har Astrid kommit och hälsat på från Australien! Så söta dem var tillsammans när de satt i soffan och "pratade".

onsdag 11 juli 2012

Myggfritt!

Naeee, inte direkt! Småhamra har invaderats av de små (miss-)gynnarna. Onepiece'n kommer väl till pass när blommorna ska vattnas.
God kväll!


Förberedelser inför namnkalas

Idag har vi bakat och dukat upp inför Mathildas namnkalas på söndag. Snart är alla fat fyllda med bullar, tårta och kakor...

Kul att fixa kalas, speciellt när man får mycket hjälp av nära och kära! Nu är det bara att hoppas på SOL eftersom det kommer närmare 60 personer och vi ska vara i trädgården.

Sommarblomster

Så här såg det ut när jag kom till Gålö trädgårdlada härom dagen. Snacka om inspirerande! Blev några fler blommor än vad jag tänk mig med mig hem. En favorit är salvia. Planterade i en gammal zinkbalja som jag hittat. Ser ni fjärilen?!

tisdag 10 juli 2012

MTB i Rudan

Ännu en fin tur i Rudan igen!
Sofie, Micke, Robbin & jag gjorde sällskap i 3 timmar över stock och sten. Rudan är verkligen en suverän anläggning för det mesta, MTB, klättring och löpning allt i toppklass.
Nu blir det hamburgare på Vegabaren och imorgon åker cykeln in på service.


söndag 8 juli 2012

Segling

Här kommer några bilder från en underbar segling ut till Stora Nassa skärgård. En av de vackrare platser jag varit på någonsin.

tisdag 3 juli 2012

Vi e redo!

För nu drar vi och seglar i några dagar :-D
Coola minen
Glada minen
Flyter som en kork!